Huono ryhti

Huono ryhti on erittäin yleinen ongelma, joka päivittäin aiheuttaa kipuja selässä, niskassa ja hartioissa. Huono ryhti yläselässä vaikuttaa rintarankaan, niskaan ja hartioihin negatiivisesti, usein voimakkaalla rintarangan kaarella, joka vaikuttaa suoraan lihaksiin, nivelsiteisiin ja ligamenteihin negatiivisesti. Huono ryhti johtuu usein eteenpäin kiertyneistä hartioista, jotka vetävät rintarangan ja niskan epäsuotuisaan asentoon.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Ryhtiliivi EXTO

Ryhtiliivi EXTO™ on täysin ainutlaatuinen tuote, joka parantaa ryhtiä tehokkaasti. Ryhtiliivi on täysin säädettävissä ja sitä voi käyttää rajoituksetta.

Huonon ryhdin kehittyminen tapahtuu usein ajan myötä ja on usein täysin riippumaton seisoma- tai istuma-asennosta. Yleinen syy kehitykselle on esimerkiksi työskentely tietokoneen ääressä istuen tai luonnolliset tekijät, kuten lihaksellinen kehitys tai eteenpäin kiertynyt kehon asento, joka johtuu pääasiassa hartioiden asennosta. On olemassa tila nimeltä kyfosis, joka tarkoittaa rintarangan kaarevuuden lisääntymistä. Kevyempi kyfoosi lisää myös yleensä rintarangan kaarevuutta, joka päivittäisessä tilanteessa koetaan huonoksi ryhdiksi.

Huono ryhti ei normaalisti aiheuta kipua lyhyillä ajanjaksoilla, mutta kipu, arkuus tai paikallinen jäykkyys rintarangassa, niskassa ja hartioissa syntyy usein pidempien aikojen kuluessa, jolloin rintaranka ja niska ovat epänormaalissa asennossa, kuten työpaikoilla, joissa työtehtävät vaativat liikkumista kehon edessä tai ympäristössä, joka rasittaa ylävartalon, niskan ja hartioiden lihaksia.

Kun hartiat painuvat eteenpäin, rintaranka ja niska seuraavat mukana, mikä luo epänormaalin asennon. Jos niska ja niskalihasten täytyy kantaa ja vakauttaa pään paino, joka on noin 4 kg, liiallisessa eteenpäin taivutetussa asennossa, niskalihasten kuormitus kasvaa usein, mikä voi olla pääasiallinen syy siihen, että kehittyy kipua, väsymystä ja paikallista arkuutta niskassa ja rintarangassa. Ongelmat, jotka usein ilmenevät, johtuvat suoraan ylävartalon epänormaalista asennosta.

Huonon ryhdin oireet:

  • Kipu rintarangassa ja/tai niskassa, joka johtuu huonosti todetusta ryhdistä.
  • Väsymyksen tunne rintarangassa, usein kehittyen enemmän iltapäivällä lihasten väsymisen yhteydessä.
  • Joissakin tapauksissa ilmenee päänsärky, joka johtuu usein niskalihasten jännityksistä eli jännityspäänsärkystä.
  • Jäykkyys ja paikallinen arkuus ympäröivissä lihaksissa ja jänteiden kiinnityskohdissa johtuu huonosta ryhdistä, joka aiheuttaa virheasennon hartioille, rintarangalle ja niskalle, mikä on epäedullinen lihaksille ja lihaskiinnityksille.

Tuotteet huonolle ryhdille:

Säännöllinen asennon harjoittaminen auttaa usein tehokkaasti estämään huonoa ryhtiä. Tietoisen työn, harjoittelun tai päivittäisen ajatteleminen huonosta ryhdistä on aina positiivista pitkällä aikavälillä, jotta ryhti paranee. Itsenäisesti huolehtiminen huonosta ryhdistä vaatii valtavaa kuria, ja se on melkein mahdotonta koko työpäivän tai harjoittelun ajan. Niin sanottu muistutuskorsetti, kuten ryhtituki, auttaa asennon harjoittelussa ilman, että sinun tarvitsee itse miettiä huonoa ryhtiä.

Ryhtiväline myös estää tehokkaasti eteenpäin kääntyneitä hartioita, jotka usein ovat huonon ryhdin suora syy. Eteenpäin kääntyneet hartiat vaikuttavat myös rintarankaan ja lisäävät kuormitusta rintarangan, kaularangan ja niskan alueella. Ryhtivälineen käyttö parantaa suoraan ryhtiä ja estää tehokkaasti huonoa ryhtiä, joka saa hartiat putoamaan eteenpäin.

Ryhtitukivyön vaikutus huonolle ryhdille:

Oikein suunniteltu ryhtivyö on pääasiassa kehitetty tukemaan ylävartaloa ilman, että se vie kehon ja lihasten toimintaa. Markkinoilla on nykyään suuri määrä ryhtivöitä, ja monet asiakkaat ihmettelevät, mikä on pääasiallinen ero. Ero perustuu usein materiaaliin ja rakenteeseen. Kaikkien oikeiden ryhtituotteiden tulee olla dynaamisia, jotta ne stimuloivat parhaiten lihastoimintaa ja ryhtituen vaikutusta, estäen huonoa ryhtiä ilman, että ne vaikuttavat liikaa ylävartaloon. Dynaamisessa ryhtivyössä on enemmän elastisia materiaaleja hartioiden ympärillä, jotta vyöt tai vöitä eivät pidä käyttäjää staattisessa asennossa. Dynaaminen vyö pitää myös olla täysin säädettävissä ja sen tulee olla helppo säätää optimaaliseksi yksilölliseksi mukautukseksi käyttäjän tarpeiden mukaan. Jos vyötä voidaan säätää yksilöllisesti oikealle ja vasemmalle puolelle, se on suuri etu käyttäjälle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että vyön on oltava elastinen ja täysin säädettävä, jotta se tarjoaa parhaan mahdollisen tuen huonosta ryhdistä kärsiville. Mitä enemmän säädettävyyttä ryhtivyöllä on, sitä suurempi on mahdollisuus, että tuote voidaan säätää parhaiten, jotta saavutetaan haluttu neutraali asento kullekin käyttäjälle. Neutraali asento tarkoittaa parempaa asennon tasausta rintarangan, hartioiden, niskan ja pään osalta lineaarisessa kuormituksessa, jotta voidaan parhaiten estää huonon ryhdin aiheuttamia ongelmia, jäykkyyttä ja kipua.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.