Nyrjähtänyt jalka

Nyrjähtänyt jalka? Nilkan nivelsidevammat ovat yleisimpiä vammoja sekä urheilussa että liikunnassa, ja ne koskevat kaikkia huippu-urheilijoista tavallisiin kuntoilijoihin. Nyrjähtänyt jalka rasittaa usein nilkan nivelsiteitä ja on joko totaalinen tai niin sanottu osittainen, mikä tarkoittaa, että joko nivelsiteet ovat revenneet kokonaan jalassa tai nilkan stabiloivissa nivelsiteissä on osittaisia repeämiä. Nilkan nyrjähdykset aiheuttavat yleensä verenvuotoa vamma-alueella, usein voimakasta turvotusta ja paikallista arkuutta nilkassa.

Miten jalkaterän nyrjähdys syntyy?

Nilkan nyrjähdykset johtuvat nilkan liikelaajuuden ylittämisestä, mikä vaikuttaa suoraan nilkan stabiloiviin nivelsiteisiin. Nilkan nyrjähdyksistä 90 prosenttia tapahtuu jalkaterän ulkopuolella, mutta myös jalkaterän sisäpuolella olevat nivelsiteet voivat vaurioitua. Nyrjähtänyt nilkka merkitsee usein nilkan heikentynyttä perusvakautta, ja monilla ihmisillä on instabiliteettiongelmia pitkään vamman jälkeen. Nyrjähtäneen nilkan asianmukainen kuntoutus edistää parempaa pitkän aikavälin vakautta.
Kun nyrjähdys tapahtuu nilkan normaalin liikelaajuuden ulkopuolella, stabiloiva nilkkaortoosi voi tehokkaasti vakauttaa nilkan, jotta voidaan torjua ja vakauttaa nyrjähdys ja ehkäistä tehokkaasti toistuvia nyrjähdysongelmia. Nilkkaortoosi sallii nilkan sivuttaisliikkeen, mutta estää tehokkaasti nilkan nyrjähdyksen toistumisen vahingollisessa ulkoisessa asennossa.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Nilkkatuki Wraptor | Vakautta loukkaantuneille nivelsiteille
Markkinoiden vakain ja innovatiivisin nilkkatuki. Kehitetty tehokkaasti ehkäisemään venähdyksiä sekä nyrjähdyksiä vaativissa tilanteissa.

Nilkkaa stabiloivat pääasiassa vahvat nivelsiteet, jotka yhdistävät nilkan luun luuhun. 
Nilkan nivelsiteet auttavat ylläpitämään nilkan rakennetta ja edistävät nilkan perusvakautta. Yleisin nilkan nyrjähdys kohdistuu nivelsiteeseen, joka yhdistää reisiluun ja taluksen. Talus on nilkan keskeinen luu, ja se muodostaa selkeän stabiloivan perustan koko jalkaterälle. Jalkaterän nyrjähdys vaikuttaa yleensä nilkan ulkopuolella olevaan nivelsiteeseen, jolloin jalkaterän nyrjähdyksen suorana vaikutuksena vakaus heikkenee.

Nilkan nivelsidevammoja esiintyy eriasteisesti, ja ne luokitellaan nyrjähdyksen asteen mukaan asteikolla 1-3. Luokitusaste riippuu siitä, kuinka paljon nilkan nivelsiteet ovat kärsineet nilkan nyrjähdyksestä. 

Luokka 1 Lievästi nyrjähtänyt jalka / nyrjähtänyt nilkka. 

Jalkaterän nyrjähdysaste 1 tarkoittaa lievää nilkan nyrjähdystä, jossa nilkan ulkopuolisten nivelsiteiden vaikutus on vähäisempi. Jalkaterän nyrjähdyksen asteen 1 oireet ovat lieviä, ja nilkan nyrjähdyksen seurauksena on usein vain paikallista arkuutta loukkaantuneella alueella ja lievää turvotusta.

Luokka 2 Nyrjähtänyt jalka/nilkka, jossa nivelsiteet ovat vaurioituneet. 

Jalkaterän nyrjähdyksessä 2 on kyse laajemmasta nilkan nivelsiteiden vammasta. Nivelsiteet ovat vaurioituneet ja niiden stabiloivassa rakenteessa voi olla osittainen repeämä (osittainen repeämä). Nivelsiteen osittainen repeämä johtuu usein jalkaterän laajasta nyrjähdyksestä urheilun ja liikunnan aikana. Nyrjähdys aiheuttaa nilkan turvotusta, ja nilkan vaurioituneen nivelsiteen kohdalla on merkittävää arkuutta ja kipua. Luokan 2 nyrjähdyksiin liittyy usein nilkan heikentynyt vakaus. Grade 2 -luokan loukkaantuneet nivelsiteet tarvitsevat usein erityistä kuntoutusta, jotta nilkan nyrjähdyksen jälkeinen vakaus ja toimintakyky palautuvat. 

Luokka 3 Jalkaterän nyrjähdys / nilkan nyrjähdys, jossa nilkassa on laaja nivelsidevaurio. 

Luokan 3 nyrjähdys tapahtuu usein selvän vamman yhteydessä, jolloin nilkkaan kohdistuu suoraa kipua ja turvotusta. Luokan 3 nyrjähdys tarkoittaa, että stabiloiva nivelside on revennyt kokonaan (totaalinen repeämä) Nilkan nyrjähdys on laaja, jos nilkan nivelside on revennyt kokonaan. Nilkka turpoaa huomattavasti ja on usein voimakkaasti värjäytynyt nyrjähdyksen jälkeen. Täysin revennyt nivelside merkitsee aina nilkan heikentynyttä vakautta. Loukkaantuneen jalan asianmukainen kuntoutus ja vakaa nilkkatuki mahdollistavat toimintakyvyn jatkumisen nyrjähtäneen jalan kuntoutuksen jälkeen. 

Nyrjähtäneen jalkaterän/nilkan venähtämisen syyt

Nyrjähtäneeseen nilkkaan vaikuttavat samanaikaisesti useat eri tekijät, kuten anatomiset tekijät, varusteet, pinta, urheilulaji ja kuormituksen voimakkuus. 

Jalkaterän anatomisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat suurentuneeseen nilkan nyrjähdysriskiin, kuuluu jalkaterän asento liikunnan aikana. Pronaatioon ja supinaatioon liittyy jalkaterän lisääntynyt virheasento sisäänpäin (pronaatio) tai ulospäin (supinaatio). Lisääntynyt virheasento vaikuttaa nilkan stabiloivaan rakenteeseen, ja se voi osaltaan vaikuttaa jalkaterän nyrjähdykseen tai vääntymiseen. 

Varusteet ovat usein tärkeä osa nilkan nyrjähdyksen tehokasta ennaltaehkäisyä. Jalkapallokenkä on usein optimaalinen kenkä jalkapallon pelaamiseen, mutta erittäin huono ratkaisu jalkaterän vakauttamiseen. Jalkapallokengän pohja on usein paljon kapeampi kuin jalkaterä, mikä tarkoittaa, että kenkä venyy erityisesti etujalkaterän ulkopuolelta. Kengän pohjan ulkopuolisen materiaalin venyminen merkitsee suurempaa voimaa kengän stabiloivan pohjan ulkopuolella, mikä lisää nilkan ulkoisen nyrjähdyksen riskiä. 

Pinnat vaikuttavat nilkan nyrjähdysriskiin. Korkean intensiteetin liikunta epätasaisilla pinnoilla lisää jalkojen nyrjähdysriskiä ja stabiloivan nilkkatuen tarvetta nilkan nyrjähdysten tehokkaaksi ehkäisemiseksi. 

Kehon paino vaikuttaa nilkkaan kohdistuvaan kuormitukseen ja voi myös lisätä jalkojen nyrjähdysriskiä. 
 

Nyrjähtäneen nilkan hoito - Kuntoutus

  • Nilkkavamma on tarkistettava mahdollisimman pian vamman jälkeen. Akuuttivaiheessa nilkan turvotuksen torjumiseksi käytetään kohotusta ja kompressiota sekä verenvuodon ja turvotuksen vähentämiseksi kylmää (mieluiten jäätä tai kylmäpakkausta).
     
  • Laajoissa nilkan nyrjähdyksissä suositellaan ensimmäisten päivien aikana kuormittamattomuutta, esimerkiksi kainalosauvojen avulla, jotta nyrjähdysnilkka ehtii parantua. Akuuttia helpotusta varten suositellaan usein stabiloivaa nilkkaortoosia tehokkaan immobilisaation ja tuen saamiseksi.
     
  • Akuutin vaiheen jälkeen suositellaan nilkan kuormittamista, jotta liikkuvuus palautuisi nopeasti ja myös turvotus vähenisi tehokkaasti nyrjähdysalueen nilkassa. Painon kantaminen on mahdollista niin kauan kuin nilkassa ei ole kipua. Nilkka on aluksi yleensä jäykkä, ja on tavallista, että nilkan nyrjähdyksen jälkeen on kävelyvaikeuksia.
     
  • Fysioterapian kuntoutusharjoittelua suositellaan vakavamman vamman jälkeen. Nyrjähtäneen jalkaterän asianmukainen kuntoutus edistää nilkan normaalia toimintaa kuntoutuksen jälkeen, jonka suorittaa parhaiten fysioterapeutti.
     
  • Tasapainolauta tarjoaa erittäin tehokkaan lihaksia vahvistavan harjoituksen. Suositukset ovat 5 minuuttia päivässä 6-8 viikon ajan, jotta nilkka vahvistuisi entisestään nyrjähdysten ja venähdysten jälkeen. Tasapainolaudan kanssa tehtäviä harjoituksia ja kuntoutusta tulisi tehdä vain kivuttomasti.
     
  • Koska nilkka on usein vähemmän vakaa vamman jälkeen, vakaampi nilkkatuki voi vakauttaa nyrjähtäneen tai sijoiltaan menneen nilkan. Nilkkatuki on erityisesti muotoiltu siten, että se ehkäisee vahingollista ulkoista asentoa, ja se antaa vakautta epävakaalle nyrjähtäneelle jalalle.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.