Nilkan nivelsidevamma

Nilkan nivelsidevamma syntyy, kun nilkka joutuu normaalin liikealueensa ulkopuolelle. Nilkan nivelsidevamma syntyy usein silloin, kun loukkaantuneelle jalalle astutaan vinosti ja suuri osa kehon painosta kohdistuu loukkaantuneeseen jalkaan, joka taipuu ulospäin normaalin liikealueensa ulkopuolelle, jolloin liike vaikuttaa suoraan nilkan nivelsiteisiin, jotka joko katkeavat tai venyvät. Nilkan nivelsidevamma on yleinen vamma, joka aiheutuu usein urheilusta tai nilkkaan kohdistuvista kaatumisista, ja se on yksi yleisimmistä urheiluvammoista, mutta se on ongelma, joka vaikuttaa jalkaterän vakauteen urheilusta tai arkielämästä riippumatta. Stabiloivat nilkkatuet on erityisesti suunniteltu estämään tehokkaasti nilkan pääsyä haitallisiin ulkoasentoihin, ja ne on aina valmistettu tylpistä materiaaleista, joissa on lisävahvistuksia optimaalisen vakauden varmistamiseksi nilkan nivelsidevammojen yhteydessä.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Nilkkatuki Wraptor | Vakautta loukkaantuneille nivelsiteille
Markkinoiden vakain ja innovatiivisin nilkkatuki. Kehitetty tehokkaasti ehkäisemään venähdyksiä sekä nyrjähdyksiä vaativissa tilanteissa.

Nilkan anatomia - nilkan nivelsidevammat

Nilkan ulompaa (lateraalista) puolta vakauttaa pääasiassa kolme lateraalista nivelsidettä, jotka kaikki ovat vahvoja tylppien nivelsiteiden rakenteita, jotka yhdistävät nilkan stabiloivan luisen rakenteen toisiinsa nilkan optimaalisen toiminnan ja vakauden varmistamiseksi. 

Nilkan nivelsidevammoissa nivelsidevamman laajuus jaetaan kolmeen eri luokkaan, joissa nilkkavamman laajuus vaihtelee. 
Aste 1. Yleisin aste, mutta nivelsiteiden lievää venymistä ja suhteellisen vähäistä nilkan turvotusta vamman jälkeen.

Luokka 2. Vammassa on nivelsiteiden vaurioita ja osittainen repeämä. Jalka turpoaa välittömästi vamman syntyessä ja vamma-alue värjäytyy muutaman päivän kuluttua.

Luokka 3: Nivelsiteet ovat revenneet kokonaan. Jalka muuttuu erittäin epävakaaksi vamman jälkeen, ja lisähoito voi olla tarpeen, jotta jalka toipuisi täysin asteen 3 vammasta.

Jos nilkan stabiliteetti on vamman jälkeen heikentynyt, on olemassa tehokkaita nilkkatukia, jotka erityisesti stabiloivat nilkan ja palauttavat nilkan perusvakauden. 

Nilkan loukkaantuneesta nivelsiteestä (loukkaantuneista nivelsiteistä) riippuen nilkka on eriasteisesti epävakaa. Yleisimmin loukkaantunut nivelside on sääri- ja pohjeluun välinen nivelside, ja sen päätehtävänä on estää jalkaterää liukumasta eteenpäin suhteessa säären alaosaan. Nivelside sijaitsee nilkan ulkopuolella, itse nilkan yläosassa. Nilkan ulkopuolella oleva nivelside yhdistää pohjeluun kantapään ulkopuoliseen osaan, ja se on tärkeä nilkan ulkoisen stabiliteetin kannalta. 

Kun nilkan nivelside repeää, nivelsiteen katkeamisesta kuuluu usein halkeava ääni. 

Riippumatta siitä, mikä nivelside on loukkaantunut nilkan ulkosivulla, asianmukainen ensihoito on tärkeää nilkan nivelsidevammaan liittyvän turvotuksen ja verenvuodon nopean vähentämisen kannalta. 

Nilkka on käärittävä välittömästi kompressiokääreellä, jotta vammaan liittyvää turvotusta voidaan tehokkaasti torjua. Vamma-aluetta on myös kohotettava, ja sitä voidaan jäähdyttää verenvuodon vähentämiseksi. Nilkan nivelsidevammojen asianmukainen akuutti hoito helpottaa ja nopeuttaa usein paranemista vähentämällä turvotusta ja turvotusta loukkaantuneessa nilkassa. 
 

Nilkan nivelsidevammat

  • Vakavammissa nilkan nivelsidevammoissa suositellaan kuormituksen vähentämistä ensimmäisen vamman jälkeisen ajan esimerkiksi kainalosauvojen avulla. Stabiloiva nilkkatuki auttaa tehokkaasti immobilisoimaan ja tukemaan nivelsidevammaa ja ehkäisemään turvotusta ja edistämään nilkan hyvää stabiliteettia.
     
  • Akuutin vaiheen jälkeen suositellaan nilkan kuormittamista, jotta liikkuvuus palautuu nopeasti ja nilkan turvotus vähenee tehokkaasti. Painon kantaminen on mahdollista niin kauan kuin nilkassa ei ole kipua. Nilkka on aluksi yleensä jäykkä, ja on tavallista, että nilkan nivelsidevamman jälkeen on alkavia ongelmia.
     
  • Fysioterapian kuntoutusharjoittelua suositellaan vakavamman nivelsidevamman jälkeen. Vamman asianmukainen hoito ja kuntoutus edistää nilkan normaalia toimintaa hoidon ja kuntoutuksen jälkeen.
     
  • Tasapainolauta tarjoaa erittäin tehokkaan lihaksia vahvistavan harjoituksen. Suositukset ovat 5 minuuttia päivässä 6-8 viikon ajan nilkan lisävahvistamiseksi. Hoito ja kuntoutus tasapainolaudalla tulisi suorittaa vasta, kun nilkka on kivuton.
     
  • Koska nilkan vakaus on usein heikentynyt vamman jälkeen, suositellaan vakaampaa nilkkatukea nilkan tehokkaan vakauttamisen varmistamiseksi.
     
  • Nilkkatukien tulisi olla tylpistä materiaalista valmistettuja. Koska nilkan ulkopuolella on usein useita nivelsiteitä, jotka ovat loukkaantuneet, on eduksi, jos nivelsidevammojen nilkkatuki voidaan räätälöidä siten, että se antaa optimaalisen tuen nilkalle. Nilkkatuki on erityisesti muotoiltu siten, että se ehkäisee vahingollista ulkoista asentoa, ja se antaa välittömän vakauden nivelsidevamman saaneelle jalalle riippumatta toiminnasta tai jokapäiväisestä käytöstä.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.