Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä (PFSS)

Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä (PFSS) on määritelmä kivusta polvilumpion takaosassa tai alapuolella. PFSS, patellofemoraalinen kipuoireyhtymä eli patellofemoraalinen kipuoireyhtymä, jota kutsutaan myös polvinivelen etuosan kivuksi, on kiputila, joka sattuu eri syistä polvilumpion päällä, takana tai alapuolella ja jota esiintyy usein urheilussa ja liikunnassa. Ongelmat liittyvät usein ruston vaurioitumiseen polvilumpion liukupinnalla reisiluuta vasten, ja kipu voi esiintyä hajanaisesti polvilumpion takana, alla tai sivulla. PFSS-kipuoireyhtymää voi esiintyä toiminnasta tai jokapäiväisestä käyttäytymisestä riippumatta. Kipu, jäykkyys ja joissakin tapauksissa rajoitettu liikkuvuus voivat osaltaan aiheuttaa ongelmia, jotka liittyvät portaissa kävelyyn, tikkaille kiipeämiseen tai polvillaan työskentelyyn. PFSS:ää lievittävä ja hoitava polvituki auttaa usein tehokkaasti ja lievittää PFSS:ään liittyvää kipua raskaamman kuormituksen aikana.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Polvituki Schlatter Genum Patella
Polvituki Genum Patella on ainutlaatuinen anatominen polvituki joka on tarkoitettu lievittämään kipeää ongelmaaluetta schlatterissa.

Polvinivelen anatomia PFSS Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä Patellofemoraalinen kipu oireyhtymä

Patellan päällä, takana tai alla oleva kipu liittyy usein patellan takaosan kitkaan reisiluuta vasten. Polvilumpion takaosaa peittää sileä rustopinta, joka suojaa polvilumpiota ja mahdollistaa sen liukumisen reisiluun alempaa keskiosaa vasten. Myös reisiluun pintaa peittää nivelrusto. Kun nivelrusto vahingoittuu PFSS:n aikana, polvilumpion kitka reisiluuta vasten kasvaa, mikä aiheuttaa suoraa kipua. Polvilumpion takaosassa olevan nivelruston löystymisen aiheuttamaa ongelmaa kutsutaan myös nimellä chondromalacia patella. 
PFSS:ssä polvilumpion takaosaan kohdistuu vaurioita, kun reiden etuosan lihas (quardriceps) aktivoituu voimakkaasti ja polvinivel on samanaikaisesti taivutettuna. Yhdistelmä painaa polvilumpion reisiluuta vasten. Jos rustopinta on vaurioitunut, polvinivelen ympärille tai taakse kehittyy usein rasitukseen liittyvää kipua, PFSS.
Kun kyseessä on polvilumpion takana oleva rustovaurio, chondromalacia patella, ongelma luokitellaan nivelrustoon kohdistuvan vaikutuksen asteen mukaan neliportaisella asteikolla. Luokan 1 kondromalasiassa nivelrusto on vain vähän vaurioitunut ja hieman pehmennyt. Luokan 2 kondromalasia tarkoittaa, että nivelrusto on kärsinyt enemmän, ja nivelrusto on usein hieman halkeillut. 3. ja 4. asteen kondromalasiassa nivelrusto on vaurioitunut laajasti. Jokainen nivelruston vaurioaste vaikuttaa kivun kehittymiseen samassa määrin. 

PFSS:n syy

PFSS voi johtua voimakkaasta urheilutoiminnasta, jossa polviniveleen kohdistuu toistuvasti raskasta kuormitusta, kuten hölkkääminen, liiallinen portaiden nousu, mäkijuoksu, mutta myös voimakas hyppiminen yleisurheilussa. 
Raskaamman liikunnan tekniikka voi vaikuttaa PFSS:n kehittymiseen. Väärällä tekniikalla suoritettu painonnosto voi lisätä reisilihaksen etupuolelle kohdistuvaa rasitusta, minkä välittömänä seurauksena polvilumpion takaosaan kohdistuu lisäpaine reisiluun päälle. 

  • Anatomiset olosuhteet, kuten liian korkea (patella lata) tai matala polvilumpion (patella) asento, ovat usein syynä PFSS:ään.
     
  • Patellan epänormaali seuranta reisiluun liukupinnalla reisiluun mediaalisen ja lateraalisen kondyylin välissä voi vaikuttaa PFSS:n kehittymiseen, jossa rusto on mukana.
     
  • Ilmeinen lihasepätasapaino reiden etummaisen lihaksen sisemmän ja ulomman lihasvatsan välillä voi lisätä patellan epätasapainoa, johon liittyy PFSS:n, patellofemoraalisen kipuoireyhtymän, kehittymisriski.

PFSS, patellofemoraalinen kipuoireyhtymä voi johtua myös anatomisista olosuhteista, sillä Q-kulma, joka mitataan reisiluun keskipisteen ja polvinivelen keskipisteen välisenä kulmana, voi olla liian suuri. Liian suuri Q-kulma tarkoittaa polvilumpion epänormaalia liikettä suhteessa reisilihakseen, jolloin patellofemoraalisten ongelmien riski kasvaa. 

  • Jalkaterän lisääntynyt pronaatio vaikuttaa polviniveleen ja reisilihakseen. Vaikeassa ylipronaatiossa se voi olla laukaiseva tekijä, joka vaikuttaa reisilihaksen etuosan vetosuuntaan.

PFSS patellofemoraalisen kipuoireyhtymän oireet

PFSS:n yleisimmät oireet ovat paikallinen kipu ja arkuus polvinivelen etuosassa polvilumpion päällä, takana tai alla. Usein kipu polvinivelen etuosassa voimistuu harjoituksen aikana portaissa ja mäissä. 

  • Kipu polvinivelen etuosassa voimistuu usein raskaammissa kuormituksissa ja reiden etummaisen lihaksen aktivoituessa. Harjoitukset ja harjoitteet, joihin liittyy kyykkyjä tai porras- tai rinneharjoittelua, aiheuttavat usein lisäkipua. Polvien taivuttaminen ja voimakkaampi mäkiharjoittelu lisäävät kitkaa polvilumpion takaosassa olevan PFSS:n vaikutusalueella.
     
  • Kipu sen jälkeen, kun polvinivel on istunut jonkin aikaa paikallaan taivutettuna.
     
  • Polvilumpion halkeilu raskaamman kuormituksen aikana polviniveltä taivutettaessa.
     
  • Suora kipu, kun polvilumpio painetaan reisiluuta vasten levossa. Polvilumpion yli kohdistuva paine vastaa painetta, kun reiden etummainen reisilihas on jännittynyt ja polvinivel taipuu voimakkaasti.

Kuntoutus PFSS

PFSS-patellofemoraalisen kipuoireyhtymän kipu johtuu usein polvilumpion paikallisesta tulehduksesta, ja kipualueen kuormittaminen on yleensä onnistunut menetelmä. Kuormituksen poistaminen tarkoittaa sitä, ettei polviniveleen kohdisteta äärimmäistä rasitusta, mikä voi vakavammissa ongelmissa joskus tarkoittaa täydellistä pidättäytymistä. Keventäminen tarkoittaa, että tulehdukselle annetaan mahdollisuus rauhoittua, ja se yleensä vähentää kipua. PFSS:n keventävä polvituki auttaa usein saavuttamaan kivuttomia asentoja nopeammin etupolven polvikivussa. 

  • Fysioterapia (kuntoutusharjoittelu) voi olla tehokasta PFSS-patellofemoraalisessa kipuoireyhtymässä. Fysioterapiakuntoutus on yksilöllistä parhaiden tulosten saavuttamiseksi. PFSS:n kuntoutusharjoittelulla pyritään usein vahvistamaan reiden etummaista reisilihasta.
     
  • Koska patellajänne on kiinnittynyt reisilihaksen etuosaan, reisilihaksen etu- ja takareiden säännöllinen venyttely harjoituksen jälkeen on usein erittäin tehokasta. Säännöllisellä venyttelyllä pyritään pehmentämään ja välttämään lyhyitä lihaksia, jotka rasittavat enemmän lihaksen lähtö- ja kiinnityskohtaa. Reisilihaksen systemaattinen venyttely harjoituksen jälkeen toimii usein hyvin tehokkaasti PFSS:ssä. Pitkä, pehmeä lihas vähentää polvilumpion kuormitusta reisiluun päälle, mikä voi lievittää välittömästi kipua ja ongelmia taivutetuissa polvinivelissä.
     
  • Mukauta harjoittelua ja tekniikkaa löytääksesi harjoitusohjelman, jonka voi suorittaa ongelmitta PFSS:stä huolimatta.
     
  • PFSS:n polvituki. PFSS-polvituki on erityisesti muotoiltu siten, että se tehokkaasti ”nostaa” polvilumpion pois reisiluun päältä, mikä vähentää polvilumpion takaosaan kohdistuvaa kuormitusta, ja siinä on aina säädettävä polvilumpion pehmuste, joka mahdollistaa tarpeen mukaan suuremman tai pienemmän helpotuksen. Usein on niin, että rasittavampi liikunta portaissa tai mäissä vaatii tehokkaampaa kuormituksen poistamista, joten PFSS-polvisuojat on voitava mukauttaa siten, että tukea voidaan lisätä tai vähentää tarpeen mukaan.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.