Takimmaisen ristisiteen (PCL) vamma

Takimmainen ristiside (PCL) on yksi polvinivelen tärkeimmistä stabiloivista nivelsiteistä. PCL yhdistää reisiluun (femur) ja sääriluun (tibia) polvinivelessä ja estää sääriluuta liikkumasta polvinivelessä liian pitkälle taaksepäin. ACL on vahvempi kuin ACL. ACL-vammat ovat paljon harvinaisempia kuin polvinivelen ACL-vammat. ACL sijaitsee polvinivelen takaosassa, ja se loukkaantuu usein polviniveleen kohdistuvan vakavan väkivallan yhteydessä. Vammat syntyvät usein urheiluharrastuksissa, joissa tapahtuu raskaita kaatumisia esimerkiksi taivutettua polviniveltä vasten. ACL-vammoja syntyy myös tieliikenneonnettomuuksissa ja muissa väkivaltaa käyttävissä onnettomuuksissa.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Polviortoosi PP3

PP3 on markkinoiden vakain, joustavin ja ylivoimaisesti innovatiivisin polviortoosi ristisidevammoihin ja nivelsidevammoihin.

449 €

Lisätietoja takimmaisen ristisiteen (PCL) vammoista.

Takimmaisen ristisiteen (PCL) vamma vaatii yleensä leikkausta ja fysioterapeutin antamaa laajaa kuntoutushoitoa. Kuntoutus vie aikaa, ja on tärkeää noudattaa kuntoutusohjelmaa ja -tiheyttä. 

Polvinivelen anatomia Takimmaisen ristisiteen vamma

Polvinivel koostuu kolmesta pääluusta, jotka kohtaavat polvinivelessä. Reisiluu (femur) kohtaa polvinivelessä sääriluun (tibia) ja pohjeluun (fibula). ACL edistää polvinivelen yleistä vakautta ja ohjaa alaraajan liikettä taaksepäin polvinivelessä. Takimmainen ristiside on vuorovaikutuksessa etummaisen ristisiteen kanssa, ja yhdessä ne muodostavat polviniveleen X-kirjaimen, joka takaa polven stabiliteetin eteen- ja taaksepäin. Yhdessä polvinivelen kahden lateraalisen nivelsiteen kanssa saavutetaan polvinivelen pääasiallinen vakaus. Kun polvinivel toimii kiertäjäkalvosimen toiminta-alueen ulkopuolella, on olemassa riski kiertäjäkalvosimen venymisestä tai repeämisestä. Kun otetaan huomioon ACL:n toiminta, ACL-vammojen hoitoon tarkoitetussa polviturvakaiteessa on oltava stabiloivia ominaisuuksia sekä kyky torjua ja hallita polvinivelen taivutusta (fleksiota). 
Lonkkanivelsiteen repeämät jaetaan kolmeen eri luokkaan, joista luokka 1 tarkoittaa lievää vammaa/iskua ja luokka 3 on lonkkanivelsiteen täydellinen repeämä. 

  • Luokka 1 tarkoittaa, että takimmaisen ristisiteen lievempi vamma, johon liittyy usein kipua polvessa, mutta ei vammautumista tai polvinivelen epävakautta.
  • Luokka 2 Osa takimmaisesta ristisiteestä on revennyt ja polvinivel on epävakaa.
  • Luokka 3 Tarkoittaa, että koko kiertäjäkalvosin on revennyt (totaalinen repeämä) ja että kiertäjäkalvosimen repeämä aiheuttaa laajamittaista toiminnan ja stabiliteetin menetystä. Polvinivelen toiminnan ja vakauden palauttamiseksi tarvitaan laajaa kuntoutusta ja usein leikkausta.

Takimmaisen ristisiteen (PCL) vamman syyt.

ACL-vammoihin liittyy yleensä valtavia voimia. ACL-vammat syntyvät pääasiassa silloin, kun sääriluuta työnnetään suoraan taaksepäin suhteessa reisiluuhun, esimerkiksi jääkiekossa tai kun pelaaja törmää vastustajaan kontaktilajeissa. Myös polviniveleen kohdistuvat kaatumiset polvi koukistettuna, esimerkiksi jalkapallossa tai muissa kontaktilajeissa, voivat aiheuttaa ACL-vamman.

Takimmaisen ristisiteen vamman oireet

Takimmaisen ristisiteen vammat vaativat yleensä paljon voimaa, ja loukkaantunut tunnistaa vamman yleensä hyvin. 

  • Polvinivelessä esiintyy usein turvotusta ja kipua heti vamman jälkeen.
  • Turvotus vaikuttaa osaltaan polvinivelen jäykkyyteen.
  • Polvinivelen instabiliteettiongelmat polviniveltä kuormitettaessa

Takimmaisen ristisiteen vammojen kuntoutuminen

Takimmaisen ristisiteen totaaliset repeämät edellyttävät usein leikkausta vamman hoitamiseksi. Ortopedit kiinnittävät polviniveleen uuden ACL:n. Uusi ACL rakennetaan usein henkilön patellajänteestä. Yksilöllinen fysioterapia vammasta lähtien on tärkeä osa ACL-kuntoutusta. ACL-kuntoutus on räätälöitävä loukkaantuneen henkilön olosuhteiden, vamman ja ongelmien mukaan. 

Takimmaisen ristisiteen vammoja stabiloivaa polviortoosia voidaan käyttää leikkauksen yhteydessä tai ilman leikkausta. ACL-polviortoosin tulisi tarjota lateraalista stabiliteettia, liikkeen hallintaa ja kykyä hallita tehokkaasti polvinivelen fleksiota samassa polviortoosissa, jotta polvinivelen toiminta palautuisi vammaan liittyvien havaittujen ongelmien mukaisesti.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.