Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kiputila kyynärpään ulkosivun jänteen kiinnityskohdassa (lateraalinen epikondyliitti). Tenniskyynärpään kipu johtuu siitä, että kyynärpään ulkosivun jänteen kiinnityskohta tulehtuu, mikä aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja jopa käden heikkoutta. Tenniskyynärpää liittyy suoraan käden ja ranteen liikkeisiin ja johtuu usein muun muassa mailapeleistä, kuten tenniksestä ja squashista, mutta myös työperäisistä tilanteista, joissa käytetään usein työkaluja tai käsiin ja ranteeseen kohdistuu suurempia kuormituksia.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Tenniskyynärpäänauha

Tenniskyynärpäänauha on konstruoitu ollakseen helppo ja joustava käytössä ja siinä on universaalikoko joka sopii melkein kaikille

 

Tenniskyynärpää on kyynärpään uloimpien jänteiden kipeä tila, joka johtuu käden ja sormien ojentajalihasten liiallisesta rasituksesta. Rasitus aiheutuu usein toistuvista yksipuolisista liikkeistä pidempään tai intensiivisemmän toiminnan aikana. Kiihkeä tenniksen pelaaminen, jossa toistuvat samanlaiset liikkeet toistuvat yhä uudelleen, voi laukaista kyynärpään, samoin kuin toistuvat liikkeet, joissa rasitus on vähäisempää. Työn kannalta intensiivisempi jakso, jolloin käytetään paljon raskaita työkaluja, kuten vasaraa, voi laukaista tulehdustilan kyynärpäässä. Tenniskyynärpää on yliedustettuna yli 40-vuotiailla, ja se aiheuttaa usein kipua paikallisesti kyynärpään ulommassa luisessa ulokkeessa, johon käden ja sormen lihakset kiinnittyvät.

Kyynärpään anatomia

Kyynärnivel koostuu kolmesta luusta, olkaluusta ja kahdesta kyynärvarren luusta (radius ja ulna). Kyynärnivel on niin sanottu sarananivel ja toimii kuin sarana. Kyynärluussa on kaksi pienempää luista uloketta, joita kutsutaan epikondyyleiksi ja jotka istuvat olkavarren alaosassa. Epikondyylit voidaan helposti tunnistaa kyynärpään sisä- ja ulkopuolella olevina kahtena pienempänä luisena ulokkeena.

Ulompaa luun uloketta kutsutaan lateraaliseksi epikondyyliksi, ja se on tenniskyynärpään kipupiste, tenniskyynärpäästä käytetään usein myös nimitystä lateraalinen epikondyliitti. Sisempää jalansijaa kutsutaan mediaaliseksi epikondyyliksi ja se on golfkyynärpään kipupiste, mediaalinen epikondyliitti. 

Kyynärnivel koostuu useista nivelsiteistä, lihaksista ja jänteistä, jotka pitävät kyynärniveltä yhdessä ja stabiloivat sitä. Kyynärnivelen ympärillä on useita bursae-alueita, joiden tarkoituksena on suojata niveltä ja myös helpottaa liikkumista kyynärnivelessä.

Tenniskyynärpään kipu kyynärpään ulkopuolella (lateraalinen epikondyliitti) liittyy suoraan kyynärvarren ja käden lihaksiin, jotka edistävät kykyä taivuttaa ja ojentaa sormia ja ranteen kättä ylöspäin. Näitä lihaksia kutsutaan myös ojentajalihaksiksi, ja ne saavat alkunsa lateraalisesta epikondyylistä, joka on tenniskyynärpään kipukohta. Tenniskyynärpään syynä on ranteen liike ja rasitus, vaikka kipu ja tulehdus esiintyvät kyynärpäässä.

Ranteen kuormittaminen tenniskyynärpäässä merkitsee ranteen lihaksiston tehokasta keventämistä ja antaa usein suoria positiivisia tuloksia tenniskyynärpään kipuun ja tulehdukseen.
 

Tenniskyynärpään (lateraalisen epikondyliitin) syyt

Liikakäyttö 

Toistuva toiminta, jossa käden ja sormien ojentajalihaksia käytetään vastuksen kanssa, lisää riskiä sairastua tenniskyynärpäähän. Tällaisia tilanteita esiintyy päivittäin paitsi tenniskentällä, mutta yhtä usein ne koskevat käsityöläisiä, painojen kanssa kuntoilevia ja toistuvia toistuvia tehtäviä tekeviä henkilöitä esimerkiksi tehtaissa tai tuotantohenkilökuntaa. Kyynärpään ulomman jänteen kiinnityskohdan (lateraalisen epikondyylin) lisääntynyt rasitus aiheuttaa kyynärvarren lihasten jänteen kiinnityskohdassa pieniä repeämiä, jotka aiheuttavat paikallista tulehdusta ja kipua. Sivukyynärpään epikondyliitti on tavallisempaa dominoivassa kädessä, mutta tenniskyynärpää voi vaikuttaa myös muuhun kuin dominoivaan käteen.

Altistavat toiminnot ja tehtävät

Tennis ei ole ainoa toiminta, joka aiheuttaa käsivarren kipua, vaikka ongelmaa kutsutaankin tenniskyynärpääksi. Tennispelaajat ovat erityisen alttiita, kun kättä käytetään usein pelin aikana. Useimmat maila-urheilulajit, joiden harrastaminen on yleistä, lisäävät riskiä sairastua tenniskyynärpäähän (lateraaliseen epikondyliittiin).

Liikunta ja työtehtävät sekä työympäristö vaikuttavat suuresti riskiin sairastua tenniskyynärpäähän. Maalarit, automekaanikot, tietokoneen hiirellä työskentelevät toimistotyöntekijät, ravintola-, keittiö- ja tuotantohenkilökunta ovat kaikki työntekijäryhmiä, jotka suorittavat toistuvasti yksipuolisia käden ja ranteen tehtäviä päivittäin. Riski kasvaa, kun tehtäviä tehdään toistuvasti niin, että kädessä on painoa, esimerkiksi maalari, joka käyttää märkää telaa. Työkalujen paino lisää ranteeseen kohdistuvaa kuormitusta, jolloin riski tenniskyynärpään kehittymiselle kasvaa.

Ikä

Suurin osa tenniskyynärpään sairastuneista on 30-50-vuotiaita, ja yli 40-vuotiaat ovat yliedustettuina.

Tenniskyynärpään ongelmat

Tenniskyynärpää on yleensä kipua ja ongelmia, jotka sattuvat paikallisesti kyynärpään ulkopinnalla, mutta ongelma johtaa usein suorana syynä muihin rasitukseen liittyviin ongelmiin. Tenniskyynärpää kehittyy usein vähitellen ajan kuluessa, ja siinä esiintyy tylsää ja paikallista kipua kyynärpään ulommassa jänteen kiinnityskohdassa. Paikallisesti ongelmat sijaitsevat pyöreän luun ulkoneman kohdalla, joka on helppo tuntea asettamalla käsi kyynärpään ulkopinnan päälle. Harvoin kipu voidaan yhdistää mihinkään tiettyyn vammaan, lukuun ottamatta esimerkiksi käden ja käsivarren intensiivistä työskentelyä tai liikuntaa, kuten usein ylikuormitukseen liittyvissä ongelmissa. Lisämerkkejä tenniskyynärpään ongelmista ovat käden voiman puute. Tenniskyynärpää on peräisin kyynärpäästä, mutta sillä on taipumus vaikuttaa myös käden ja sormien voimaan ja toimintaan, mikä voi aiheuttaa ongelmia käden tarttumisessa ja kääntämisessä sekä joissakin tapauksissa. Tenniskyynärpään yhteydessä käden ja ranteen vaikutus selittyy helposti sillä, että käden ja sormien taivutus- ja ojennuslihakset kiinnittyvät kyynärpäähän, ja käden, ranteen ja sormien aktivoituessa kyynärpäähän kohdistuva kuormitus kasvaa.
 

Tenniskyynärpään oireet

  • Paikallinen kipu kyynärpään ulkosivulla, joskus kipu säteilee käteen.
  • Selvä kipu kehittyy kyynärpään ulommassa jänteen kiinnityskohdassa, kun ranne taivutetaan ylöspäin vastusta vastaan.
  • Tenniskyynärpää voi usein aiheuttaa heikkoutta kädessä ja käsivarressa. Kun käden ja kyynärvarren lihakset jännittyvät, tulehtuneessa jänteen kiinnityskohdassa syntyy kipua, jonka suorana seurauksena kyynärpäässä oleva kipu aiheuttaa heikkoutta.
  • Kyynärvarren kiertohäiriöt, esim. vaikeus kääntää ruuvia tai kääntää avainta hitaassa ovilukossa.
  • Paikallinen kuumuus, paineherkkyys ja punoitus kyynärpään ulomman jänteen kiinnityskohdan alueella ja joissakin tapauksissa myös käsivarressa.
  • Kyynärnivelen paikallinen jäykkyys, joka on peräisin kyynärnivelen ulkopuolelta.

Apua ongelmiin

Tenniskyynärpää paranee usein itsestään ajan myötä, mutta tenniskyynärpäätä voidaan lievittää useilla eri tavoilla paranemisen nopeuttamiseksi. Aikaisempi reaktio antaa usein nopeamman paranemisen tenniskyynärpäästä, koska ongelman astetta voidaan helpommin lievittää. 

Tenniskyynärpäätä voi lievittää tehokkaasti useilla eri apuvälineillä arjessa, työssä tai urheilun ja liikunnan aikana.

  • Helpotus. Jos tenniskyynärpää on aiheutunut selvästi tunnistetusta tilanteesta, kuten työtilanteesta tai intensiivisestä tennispelistä, voimakkaasta kivusta pidättäytyminen on ensimmäinen luonnollinen askel tenniskyynärpäässä. Pidättäytyminen toistuva raskaampi kuormitus, joka voi vaikuttaa haitallisesti ongelmiin.

Kyynärpään suojauksen helpottaminen

Keventävä epikondyliitin suojus, jota kutsutaan myös tenniskyynärpään suojukseksi, auttaa vähentämään kuormitusta ranteesta ylöspäin tulehtuneeseen kyynärpään jänteen kiinnityskohtaan. Epikondyliittiside asetetaan kyynärvarren lihasten päälle kivuliaan tulehduksen alapuolelle, joka istuu kyynärpään ulomman jännekiinnityksen päällä. Tenniskyynärpääside tarjoaa usein suoraa kivunlievitystä tenniskyynärpääongelmiin. Tenniskyynärpääsiteen periaatteena on luoda keventävä paine kyynärvarren ulkopuolisten lihasten taivutuksen päälle. Kyynärvarren lihasten aktivoituminen on tärkein toiminto käden ja ranteen taivuttamisessa ja ojentamisessa, mikä on yksi tärkeimmistä tekijöistä tenniskyynärpään kehittymisessä. Tenniskyynärpään suojauksen vaikutuksesta syntyy keventävä paine, joka vaimentaa osan ranteesta ja sormista kyynärpäähän kohdistuvasta voimasta. Tuotteesta ja toiminnosta riippuen helpotusta voidaan helposti säätää, mutta perusperiaatteena on, että tenniskyynärpäänsuojassa on oltava painetta lisäävä tyyny, joka vahvistaa entisestään kyynärvarren lihaksia vasten kohdistettua helpottavaa painetta ja vähentää tulehtuneen jänteen kiinnityskohdan rasitusta. 

Tenniskyynärpääsuoja on erittäin toimiva apuväline tenniskyynärpäähän ja takaa asianmukaisen helpotuksen päivin ja öin. Raskaammissa kuormituksissa, esimerkiksi mailalajeissa, kuten tenniksessä ja padelissa, tai raskaammilla työkaluilla työskentelyssä tai yksipuolisessa toistuvassa työssä, voimakkaamman helpotuksen tarve kasvaa. Suojan on aina oltava säädettävissä, jotta kyynärpäänsuojan toiminta voidaan täyttää ja mukauttaa kulloisenkin hetken tai tietyn työtehtävän erityistarpeen mukaan.
 

Rannetuki, venyttely, ergonomia tenniskyynärpäässä

  • Koska ranne on osallisena tenniskyynärpään synnyssä, ranteen tuki koetaan usein erittäin tehokkaaksi helpotukseksi tenniskyynärpäähän. Rannetuki asettaa ranteen edullisempaan asentoon tenniskyynärpään helpottamiseksi. Rannetukea voidaan käyttää myös yöllä, jolloin se ehkäisee tehokkaasti kipua, joka aiheutuu siitä, että nukutaan ranne koukistettuna. Rannetukea voidaan käyttää myös vamman jälkeen ennaltaehkäisevästi ja tenniskyynärpään kuntoutuksen aikana.
     
  • Venyttely on usein tehokas tapa vahvistaa kyynärvarren lihaksia ja parantaa lihaksen joustavuutta, jotta tulehtuneen jänteen kiinnityskohtaan kohdistuva kuormitus vähenisi. Tenniskyynärpään venyttely ei saisi olla kivuliasta, ja se olisi suoritettava hellävaraisesti ja hallitusti. Fysioterapeutti osaa usein hyvin suunnitella yksilölliset kuntoutus- ja harjoitus-/venyttelyohjelmat yksilöllisten tarpeidesi mukaan.
     
  • Ergonomia tarkoittaa työpaikan mukauttamista ongelmien ehkäisemiseksi. Ergonomi pystyy analysoimaan tenniskyynärpään (lateraalinen epikondyliitti) työhön liittyviä syitä perusteellisesti. Tarkastelemalla asentoa, laitteita, kuormitusta, vääränlaista kuormitusta ja muita työhön liittyviä ympäristöjä ergonomi voi suunnitella kokonaisen ohjelman tenniskyynärpäätä varten työympäristössäsi.

Jos ratkaisu ei ole tuottanut havaittavia tuloksia muutamassa viikossa, on suositeltavaa ottaa yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.